Paté umbro di fegatini di pollo
Questo è il paté tipico della nostra Umbria; quello che troviamo immancabilmente sulle tavole imbandite delle nostre feste; quello che fortunatamente ci ha accompagnato nella crescita invece dei finti paté nel tubetto che andavano negli anni ’90, e quello che per noi era l’unico paté che conoscevamo prima di conoscere il più costoso (e sicuramente meno etico) patè de foie gras. Questo paté umbro di fegatini di pollo secondo noi rappresenta perfettamente la tradizione e i sapori decisi della nostra regione.
Tempo: 1 ora
Dosi: 4/6 persone
Costo: medio/basso
Difficoltà: facile
Ingredienti
- 500 g di fegati e cuori di pollo (da allevamento biologico – di solito si trovano in confezioni abbinati)
- 1 cipolla
- 1 spicchio d’aglio
- 2 rametti di rosmarino
- 7 – 8 foglie di salvia
- 1/2 limone
- 1 bicchiere di vino bianco
- 1/3 di bicchiere di aceto di vino bianco
- 1 cucchiaio di capperi sotto sale
- 3-4 filetti di alici
- 40 g di burro
- Olio, sale, pepe
Così si fa
Tritate la cipolla e mettetela a soffriggere in una padella insieme all’aglio con una noce di burro e 2-3 cucchiai di olio a fuoco moderato.
Quando è leggermente imbiondita aggiungete la salvia e il rosmarino, fate soffriggere per un altro minuto poi aggiungete i fegatini.
Rosolate per qualche minuto, salando e pepando e aggiungete il mezzo limone (intero) e il vino.
Coprite e lasciate andare per circa 30 minuti a fuoco medio/basso, aggiungendo un pochino di acqua se si asciuga troppo.
A questo punto tritate grossolanamente i capperi e le alici e aggiungeteli al composto, incorporate poi aggiungere l’aceto e lasciate andare per altri 5 minuti.
Spegnete il fuoco, togliete il limone e i rametti di rosmarino e passate con un molinetto o con un frullatore a immersione.
Una volta passato rimettete nel tegame e mantecate con il burro rimasto.
Può essere servito caldo o freddo di frigorifero, su crostini di pane precedentemente tostato.
Il paté umbro di fegatini di pollo si può conservare in frigorifero fino a 3-4 giorni, ma può anche essere congelato e consumato entro 2 mesi
25 commenti
john wick
You should be a part of a contest for one of the finest blogs on the internet. Marjie Leo Kauffman
Pepe qb
Thank you!!
sikis
Thank you for your blog. Much thanks again. Awesome. Devonne Sebastian Verras
bahis
Hey there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. Noemi Isaac Lupe
erotik
This is a beautiful writeup on one aspect of life which is usually hidden from the public eye. Bibbye Garold Zoie
bahis
Awesome! Thanks so much for sharing this true story. Cassandra Lowe Marv
bahis
Thanks so much for the article post. Really thank you! Really Cool. Shanna Nat Weitzman
sikis
With internet full of dupe articles it is nice to find original content like yours thank you so very much. Jessie Ennis Zhang
erotik
I have been checking out many of your stories and i can state pretty good stuff. I will make sure to bookmark your website. Oralie Maxie Sandi
bahis
My partner and I stumbled over here by a different website and thought I might check things out. Elladine Car Modestia
sikis
I believe you have mentioned some very interesting details, thanks for the post. Wileen Phillipp Zitah
bahis
Thanks to my father who shared with me on the topic of this webpage, this website is truly awesome. Corie Garfield Peyton
bahis
Very good blog. Really looking forward to read more. Really Cool. Siobhan Ryley Laidlaw
bluray
Superb, what a website it is! This website gives useful data to us, keep it up. Martynne Carroll Chud
web-dl
Please check out the internet sites we adhere to, such as this a single, because it represents our picks in the web. Cati Lyn Syck
download
Very good post! We will be linking to this great content on our website. Keep up the good writing. Melisent Iver Ib
bluray
I liked up to you will receive performed proper here. Beatriz Urbano Eckblad
ucretsiz
Wow, this paragraph is fastidious, my younger sister is analyzing such things, thus I am going to inform her. Ashien Jose Sholes
bedava
I think the admin of this web page is truly working hard for his web site, for the reason that here every material is quality based data. Annice Scottie Harms
yify
My brother suggested I ould possibly like this web site. Devonne Brandy Hillie
yify
I am so grateful for your article. Much thanks again. Micky Hall Sosthena
web-dl
I was examining some of your content on this site and I believe this site is very instructive! Retain putting up. Kandace Chick Lois
download
Im grateful for the article post. Thanks Again. Much obliged. Ilise Vinny Amal
ucretsiz
Article writing is also a excitement, if you know after that you can write if not it is complicated to write. Aimil Farlie Frazer
vreyrolinomit
I don’t even understand how I finished up right here, but I thought this put up was once great. I don’t recognize who you’re however definitely you’re going to a well-known blogger in case you are not already 😉 Cheers!